Sokowirówka czy wyciskarka? Co wybrać?

2016-11-20
Sokowirówka czy wyciskarka? Co wybrać?

Kiedy już podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu do naszego jadłospisu zdrowych, świeżo wyciskanych soków, przed nami kolejne wyzwanie! Musimy zdecydować jakie urządzenie będzie dla nas najlepsze i sprosta wszystkim naszym wymaganiom. Tradycyjna sokowirówka czy nowoczesna wyciskarka do soków? Jakie są wady i zalety obu rozwiązań? O tym przeczytacie poniżej!

 

Sokowirówka czy wyciskarka?

Czym właściwie różnią się te dwa urządzenia i jak dokonać satysfakcjonującego wyboru? Na początek warto poznać kilka faktów dotyczących mechanizmu działania każdego z nich. To w końcu on odpowiada za jakość i ilość wyciśniętego soku, czyli tych parametrów, na których zależy nam najbardziej. 

Głównym elementem mechanizmu uzyskiwania soku w tradycyjnych sokowirówkach jest wirujące z bardzo dużą prędkością sito, które może osiągać nawet 1200 obrotów na minutę. Składniki, które wrzucamy do podajnika sokowirówki są bardzo dokładnie ścierane, tworząc masę, strukturą przypominającą mus. Następnie, za sprawą siły odśrodkowej powstającej wewnątrz urządzenia, miąższ dociskany jest do ścianek sita. Zawarty w nim sok jest odprowadzany przez specjalne otwory w sicie do podstawionego naczynia, natomiast miąższ jest usuwany przez otwór wylotowy.

Sok uzyskany za pomocą sokowirówki z łatwością odróżnimy od tego, który został przygotowany przy użyciu wyciskarki. Ten pierwszy jest bardziej przejrzysty i klarowny, szybciej ulega rozwarstwieniu, a na powierzchni zazwyczaj osadza się charakterystyczna "pianka". O czym świadczy taki wygląd? Po pierwsze - o dużym napowietrzeniu. Tlen, który dostaje się do soku podczas wyciskania z dużą prędkością, skutecznie pozbawia go części składników odżywczych, wpływając na ich szybką degradację. Dodatkowo, taki sposób pozyskiwaniu soku sprzyja jego nagrzewaniu, co negatywnie wpływa na wartość odżywczą. Z tego powodu zaleca się, aby soki przygotowane w sokowirówce spożywać natychmiast po wyciśnięciu. 

Sokowirówki należą do stosunkowo tanich i łatwo dostępnych urządzeń, dzięki którym codzienne przygotowanie szklanki zdrowego koktajlu będzie proste i szybkie. Musimy pamiętać jednak, iż urządzenia te pracują dość głośno i nie radzą sobie z wyciskaniem soku z roślin liściastych (np. sałaty czy szpinaku), kiełków, trawy pszenicznej oraz miękkich owoców (np. malin, bananów czy jeżyn). Oczywiście wśród sokowirówek znajdziemy również takie modele, które swoją wydajnością i wysokiej klasy materiałami zapewnią nam stabilną, efektywną i sprawną pracę. Podczas zakupu warto szczególnie zwrócić uwagę na siłę silnika oraz wykonanie sita. To one w znacznym stopniu wpływają na niezawodność i trwałość całego urządzenia.

 

SOKOWIRÓWKI

Zalety Wady
  • niższa cena
  • krótszy czas wyciskania soku
  • większa klarowność soku
  • niższa wartość odżywcza soku spowodowana przez technologię wysokoobrotową oraz podwyższoną temperaturą wyciskania
  • niższa jakość uzyskanego soku, który należy spożyć zaraz po przygotowaniu
  • głośna praca
  • możliwość wyciskania soku jedynie z soczystych owoców, mało efektywne wyciskanie soku z roślin liściastych, kiełków czy ziół
  • ograniczona ilość dodatkowych funkcji 

 

Wyciskarki do soków, w przeciwieństwie do sokowirówek, opierają się na mechanizmie wolnoobrotowego wyciskania. Nie siekają składników, ale dokładnie je miażdżą. Pionierem w rozwijaniu tej innowacyjnej metody pozyskiwania soku z owoców i warzyw, była południowokoreańska firma Hurom. Efektem pracy specjalistów była pierwsza na świecie pionowa wyciskarka do soków, która łączyła w sobie prosty sposób obsługi, znany z tradycyjnych sokowirówek, z innowacyjną technologią, zapewniającą wysoką wartość odżywczą uzyskanego soku. Wyciskarka do soków w przeciwieństwie do popularnych sokowirówek pozwala nam przygotować koktajl praktycznie z każdego składnika, który przyjdzie nam do głowy! Sok z dodatkiem trawy pszenicznej, kiełków, malin czy szpinaku. Dla wyciskarki to nie problem! Jak to możliwe?

Sercem Slow Squeezing Technology (STT), czyli wyżej wspomnianego mechanizmu wolnoobrotowego wyciskania jest wałek ślimakowy, osiągający prędkość od 70 do 120 obrotów na minutę. Dzięki temu, że składniki nie są rozdrabniane, ale z dużą siłą miażdżone, ich struktury komórkowe nie ulegają zniszczeniu. Dodatkowo taki sposób wyciskania ogranicza ilość tlenu dostającego się do soku, a także nie powoduje wzrostu jego temperatury. To wszystko sprawia, że uzyskujemy pełnowartościowy sok, bogaty w witaminy i mikroelementy. Jest nieco gęstszy i mniej klarowny od soku przygotowanego w sokowirówce, a na jego powierzchni nie osadza się piana. Zaletą koktajli z wyciskarki jest dość długi czas przechowywania trzymane w lodówce, nadają się do spożycia nawet 72 godziny od wyciśnięcia. 

Podstawowy podział wyciskarek oparty jest o sposób zamontowania wałka ślimakowego możemy spotkać wyciskarki z mechanizmem pionowym lub poziomym. Te pierwsze przypominają wyglądem tradycyjne sokowirówki. Wyciskarki poziome, mimo, że wyciskają sok nieco wolniej, wyróżniają się niezwykłą funkcjonalnością. W zależności od modelu, oprócz soku, możemy przygotować w nich również musy, przeciery, mleko roślinne, a nawet makaron! Więcej o funkcjach i rodzajach wyciskarek przeczytacie tutaj.

Warto również zauważyć, że technologia wolnoobrotowego wyciskania jest od lat udoskonalana. Efektem pracy specjalistów są nowe, coraz wydajniejsze wyciskarki, bogate w przydatne funkcje i innowacyjne rozwiązania. W ostatnim czasie na rynku pojawiła się nowa generacja urządzeń Hurom z serii Alpha, które z jeszcze większą precyzją i wydajnością wyciskają sok z owoców, warzyw, roślin liściastych, a nawet orzechów czy fasoli. Dzięki niej przygotujemy również domowe lody! Wszystko po to, aby wydobyć jeszcze więcej dobrodziejstw z surowych warzyw i owoców, dostarczając do organizmu bogactwo witamin i mikroelementów. 

Wyciskarka Hurom H-AA Alpha
Hurom Alpha H-AA

 

WYCISKARKI DO SOKÓW

Zalety Wady
  • bardzo wysoka jakość uzyskanego soku i bogactwo składników odżywczych
  • możliwość przechowywania gotowego soku nawet do 72 godzin
  • większa ilość uzyskanego soku
  • możliwość wyciśnięcia soku z praktycznie każdej rośliny; również roślin liściastych, miękkich owoców np. malin, a także ziół oraz warzyw korzeniowych
  • dodatkowe funkcje, np. możliwość homogenizacji, przygotowania makaronu, czy mleka roślinnego
  • wyższa cena
  • dość skomplikowane czyszczenie
  • sok mniej przejrzysty ze względu na obecność miąższu 
  • dłuższy czas wyciskania 

 

Mniej utlenienia = więcej odżywienia, czyli kilka słów o zaletach technologii wolnoobrotowego wyciskania

Łatwość obsługi, szeroki zakres funkcji i przede wszystkim codzienna dawka witamin w postaci pysznego soku to najważniejsze zalety wyciskarek, dzięki którym urządzenia te cieszą się niesłabnącą popularnością. Zatrzymajmy się jednak przy ostatniej z nich - w jaki sposób technologia wolnoobrotowego wyciskania wpływa na wartość odżywczą soku i dlaczego picie świeżego soku jest tak ważne dla naszego zdrowia? Poniżej kilka ciekawych faktów!

  • Proces utleniania polega na łączeniu się cząsteczek tlenu z innymi substancjami, w naszym przypadku ze świeżo wyciśniętym sokiem. Taka reakcja powoduje, że witaminy, mikroelementy i inne dobroczynne składniki ulegają degradacji. Zatem - mniej utleniony sok jest zdrowszy!
  • Zawarte w świeżych owocach i warzywach składniki odżywcze i mikroelementy nie tylko wzmacniają nasz organizm, ale mogą chronić przed niektórymi schorzeniami. W roślinach znajduje się ponad 8 tysięcy różnych składników odżywczych, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i ułatwiają pracę naszego organizmu. 
  • Zielone koktajle działają oczyszczająco, białe chronią przed infekcjami, czerwone regulują pracę serca, a pomarańczowe usuwają wolne rodniki i są prawdziwym magazynem witaminy A. 
  • Świeżo wyciskane soki będą świetnym uzupełnieniem diety oczyszczającej wspomogą organizm w usuwaniu toksyn, podniosą poziom energii i dodadzą skórze blasku.

 

Zatem wyciskarka czy sokowirówka? Zdecydowanie wyciskarka! Niezaprzeczalnie regularne spożywanie samodzielnie przygotowanych koktajli owocowo-warzywnych ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i witalność. Warto więc postawić na urządzenie, które zapewni nam najwyższą jakość i wartość odżywczą wyciskanego soku. Wybór modelu i dodatkowych akcesoriów należy do nas! Na stronie www.hurom.com.pl znajdziecie szczegółowy opis wszystkich urządzeń oraz ich możliwości. 

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel