Przepisy

Przepisy na świeżo wyciskane soki oraz inne dania z wykorzystaniem wolnoobrotowych wyciskarek do soków Hurom.

Składniki na wiosenne soki - Botwinka
Składniki na wiosenne soki - BotwinkaCiesząca się uznaniem Greków i Rzymian ze względu na swoje lecznicze właściwości, boćwina jest warzywem liściastym z chrupiącą łodygą, która wniesie do twojej wiosennej kuchni całą tęczę składników odżywczych. Łodygi mogą być białe, czerwone, żółte lub pomarańczowe, wskazując w ten sposób na różne rodzaje antyoksydacyjnych fitoskładników, które użyczyły im koloru. Dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu i witaminy K boćwina jest świetnym wsparciem kości. Tymczasem zawarte w niej witaminy C, E, A, cynk oraz mangan czynią ją potężnym źródłem antyoksydantów z właściwościami przeciwzapalnymi. Niska kaloryczność w połączeniu z wieloma składnikami odżywczymi sprawiają, że jest idealną wiosenną podstawą, gdy organizm pragnie świeżego, lekkiego i energetyzującego jedzenia.
Przeczytaj więcej
Składniki na wiosenne soki - Ananas
Składniki na wiosenne soki - AnanasGdy zaczyna się odwilż, ananas oferuje ożywiający smak cieplejszych dni, które dopiero nadejdą. Świetne źródło witaminy c i manganu, jest też bardzo dobrym źródłem miedzi i dobrym witaminy B1, B6, błonnika, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Bogaty w aktywujące trawienie enzymy, ananas pomaga ci w szybkim obudzeniu organizmu z zimowego snu. Ożyw swój sok za pomocą ananasa, liści mniszka lekarskiego i pietruszki, aby stworzyć pobudzający trawienie tonik.
Przeczytaj więcej
Składniki na wiosenne soki - Grejpfrut
Składniki na wiosenne soki - GrejpfrutChwalony za umiejętność obniżania cholesterolu, grejpfrut stał się podstawą śniadań wielu amerykanów obawiających się chorób serca. Z dużą zawartością witamin A i C, dobrym poziomem miedzi, potasu, biotyny oraz kwasu pantotenowego, grejpfrut robi coś więcej, niż tylko poprawia działanie układu krwionośnego. Znany jest z posiadania właściwości przeciwnowotworowych i wspomaga naprawę DNA. W sezonie od zimy do wczesnej wiosny, ten wyjątkowy cytrus ma pyszny, cierpki smak, który wybudza organizm z hibernacji i przygotowuje go na gwar kwitnącego sezonu.
Przeczytaj więcej
Składniki na wiosenne soki - Szpinak
Składniki na wiosenne soki - SzpinakSzpinak naprawdę jest pokarmem superbohaterów. Wypełniony składnikami odżywczymi, szpinak chroni organizm przed stanami zapalnymi, problemami wynikającymi ze stresu oksydacyjnego, problemami z układem krwionośnym, kośćmi oraz przed rakiem. Jako warzywo liściaste, które budzi się do życia w rześkie sezony przejściowe – wiosnę i jesień, szpinak to krzepki roślinny sprzymierzeniec dla każdego, kto potrzebuje wzmocnienia po ponurych, zimowych miesiącach.
Przeczytaj więcej
Składniki na zimowe soki - Gruszka
	Składniki na zimowe soki - GruszkaW sezonie pełnym bogatych, świątecznych rozpust, pokochaj samego siebie i zapomnij o przepiórce oraz drzewku. Po prostu zrób zapas z gruszek. W dużej mierze uważane za hipoalergiczne, gruszki są nie tylko łatwo przyswajalne, ale też wspierają trawienie i pozbywanie się niepotrzebnych substancji – funkcje te są istotne przez cały rok, jednak szczególnie ważne są podczas zimowych miesięcy, gdy organizm ma tendencję do bezruchu.
Przeczytaj więcej
Składniki na zimowe soki - Buraki
Składniki na zimowe soki - BurakiOd dawna wiadomo, że buraki mają mnóstwo składników odżywczych i poprawiają kondycję wątroby oraz pobudzają produkcję krwi. Stanowią solidną podstawę zdrowej, zimowej diety. Są pełne potasu, magnezu, błonnika, fosforu, żelaza oraz witamin A, B i C, posiadają też niezwykle silną grupę fitoskładników i aminokwasów.
Przeczytaj więcej
12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel