Co to jest wyciskarka do soków?

Naturalne, pełne witamin, kolorowe i przede wszystkim – pyszne! Własnoręcznie przygotowane soki owocowo – warzywne to najlepszy sposób, aby uzupełnić swoją dietę w niezbędne składniki odżywcze, oczyścić organizm z toksyn oraz cieszyć się energią każdego dnia! Brzmi zachęcająco? Wystarczy, że wybierzesz ulubione składniki, a wyciskarka sprawi, że każda szklanka soku będzie prawdziwą bombą witaminową! Czym jest wyciskarka do soków i dlaczego technologia, na której opiera się jej działanie daje tak rewelacyjne rezultaty? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziecie w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury!

Jak działa i czym jest wyciskarka do soków

Wyciskarka do soków jest w gruncie rzeczy zaawansowanym rodzajem prasy. Kluczowym elementem wyciskarki jest komora wyciskania wraz ze ślimakiem. Ślimak obraca się wolno wewnątrz komory i dzięki sile nacisku wyciska sok z owoców i warzyw. Istotną różnicą pomiędzy wyciskarką do soków, a klasyczną sokowiówką jest sposób produkcji przez nie soku, co za tym jego charakterystyki i jakości.

Jak działa i czym jest wyciskarka do soków
Na obrazku powyżej proces pokazujący jak działa i czym jest wyciskarka do soków.

Dla kogo wyciskarka do soków?

Odpowiedź jest prosta – dla każdego, kto w łatwy, a zarazem skuteczny sposób pragnie uzupełnić swój jadłospis o dodatkową dawkę witamin i minerałów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ale nie tylko. Soki, ze względu na swój skład mogą mieć specyficzne właściwości, dlatego sprawdzą się również jako wsparcie w walce z niektórymi schorzeniami!

Soki z czerwonych owoców i warzyw – pomidorów, papryki, truskawek, malin, wiśni czy buraków, mają działanie przeciwstarzeniowe, przeciwnowotworowe, a ze względu na dużą zawartość potasu – obniżają ciśnienie krwi i regulują pracę serca.

Rośliny zielone, swoje zabarwienie zawdzięczają dużej ilości chlorofilu, czyli zielonego barwnika. Dzięki niemu, zielone koktajle świetnie oczyszczą nasz organizm z toksyn. Są również bogatym źródłem luteiny, kwasu foliowego oraz błonnika.

Soki o ciemnym, czarno-niebieskim zabarwieniu przygotujemy z jeżyn, jagód, winogron, borówek, czerwonej kapusty, aronii oraz czarnego bzu. Ich kolor to z kolei zasługa antocyjnów, czyli substancji, które w skuteczny sposób zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Ciemne owoce i warzywa to również bogactwo witaminy C, potasu, fosforu, cynku oraz żelaza.

Koktajle o białym zabarwieniu idealnie sprawdzą się jako sposób na przeziębienia i infekcje! Wykazują działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne, a dodatkowo wzmacniają nasz układ odpornościowy.

Ostatnia kategoria kolorystyczna to soki wyciśnięte z żółtych oraz pomarańczowych składników – bananów, cytryn, pomarańczy, mandarynek, marchwi, brzoskwiń czy dyni. Nie tylko wyśmienicie smakują, ale są prawdziwym magazynem witaminy A, czyli jednego z najskuteczniejszych mikroelementów usuwających z organizmu wolne rodniki.

Warzywa i owoce do soków z wyciskarek
Na obrazku powyżej: karoten, antocyjany, allicyna, likopen, luteina - zestawienie grup owoców ze względu na kolor.

Ciągły pośpiech, jedzenie w biegu, stres i zanieczyszczone środowisko to współcześnie najwięksi wrogowie naszego zdrowia. Dlaczego więc nie zdecydować się na codzienną dawkę witamin w formie pysznego soku? Wystarczy odrobina chęci oraz ulubione warzywa i owoce! Wyciskarka do soków – w przeciwieństwie do popularnych sokowirówek – pozwoli nam przygotować koktajl praktycznie z każdego składnika, który przyjdzie nam do głowy, zachowując przy tym maksimum jego właściwości odżywczych! Jak to możliwe? O tym przeczytacie poniżej!

Jak działa wyciskarka do soków?

Technologia, która decyduje o innowacyjności wyciskarek do soków, oparta jest na procesie wolnoobrotowego wyciskania – Slow Squeezing Technology, w skrócie SST. Brzmi zagadkowo? Wyjaśnienie wcale nie jest skomplikowane! Tradycyjne sokowirówki wyciskają sok dzięki szybkoobrotowemu sitku z otworami, przez który przedostaje się do zbiornika gotowy sok. Podczas pracy sokowirówki, powstaje siła odśrodkowa, która dociska miąższ startych składników do ścianek sita, odprowadzając z niego sok.

Wyciskarka do soku działa nieco inaczej. Przede wszystkim – wolniej, a tym samym dokładniej. Opatentowana technologia pozwala na delikatne miażdżeniu składników za pomocą specjalnie wyprofilowanego wałka ślimakowego. W zależności od modelu, osiąga on szybkość około 70 – 120 obrotów na minutę. Proces wyciskania soku opiera się na kilku etapach. Najpierw owoce i warzywa są miażdżone, a następnie sok wyciskany jest z wnętrza komórek oraz przestrzeni międzykomórkowych miąższu składników. Dlatego też, dzięki wyciskarce jesteśmy w stanie uzyskać sok również z ziół, warzyw liściastych, kiełków czy trawy pszenicznej. Gotowy sok spływa do naczynia, a pozostałości trafiają do specjalnego, zewnętrznego zbiornika. To teoria. Ale co tak naprawdę daje nam taki sposób wyciskania?

Zalety soku z wyciskarki

Po pierwsze: prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Na zachowanie wszystkich zdrowotnych właściwości owoców i warzyw mają wpływ dwa główne czynniki: sposób wyciskania soku oraz niska temperatura całego procesu.
Przyjrzyjmy im się nieco bliżej.
Dzięki temu, że wyciskarka miażdży składniki soku, ich struktury komórkowe pozostają nietknięte. Sok, oprócz wartości odżywczych, zachowuje nasyconą barwę oraz naturalną gęstość. Niezwykle ważna jest również szybkość wyciskania. Wolnoobrotowy system zastosowany w wyciskarkach do soków zapobiega nagrzewaniu oraz napowietrzaniu soku.

Dlaczego to takie ważne?

Ponieważ, kiedy do soku dostają się cząsteczki tlenu, składniki odżywcze oraz witaminy ulegają degradacji. Silnie napowietrzony sok, możemy rozpoznać po piance, która tworzy się na jego powierzchni. Jest to zjawisko charakterystyczne dla koktajli przygotowywanych w tradycyjnych sokowirówkach. Dlatego też zaleca się, aby spożyć go natychmiast po przygotowaniu. Sok wyciśnięty przy pomocy wyciskarki nadaje się do spożycia nawet po upływie 72 godzin.

Poczuj różnicę - rodzaje wyciskarek i ich możliwości

Praca nad doskonaleniem technologii wykorzystywanych w wyciskarkach do soków, pozwoliła na stworzenie różnych rodzajów urządzeń. Dzięki temu możemy wybrać takie, które będzie idealnie dopasowane do naszych potrzeb, trybu życia i nawyków żywieniowych. Decydując się na zakup wyciskarki warto bliżej przyjrzeć się możliwościom poszczególnych modeli.

Podstawowy podział wyciskarek opiera się o konstrukcję mechanizmu wyciskania oraz sposób jego umiejscowienia. Możemy zatem wyróżnić wyciskarki z jednym lub dwoma wałami ślimakowymi, rozmieszczonymi poziomo bądź pionowo.

Wolnoobrotowe wyciskarki poziome

Wyciskarki poziome oprócz możliwości wyciskania doskonałej jakości soku, mogą posiadać szereg dodatkowych funkcji. Poziome wyciskarki dają na przykład możliwość tzw. homogenizacji, czyli mielenia produktów, bez wyciskania soku. Dzięki temu otrzymujemy przecier, który możemy wykorzystać do przygotowania różnorodnych dań: puree, posiłków dla dzieci, sosów, lodów czy sorbetów.

Niektóre wyciskarki, na przykład Hurom z serii DT, dzięki użyciu dodatkowych nakładek, świetnie sprawdzą się do wykonania… domowego makaronu! Dodatkowo poziome usytuowanie wału ślimakowego sprawia, że ten rodzaj wyciskarek jest łatwy w czyszczeniu.

Wyciskarki poziome mają liczne grono swoich fanów. Przed podjęciem decyzji o zakupie wyciskarki poziomej warto zastanowić się i zaplanować dla niej miejsce, gdyż w porównaniu z wyciskarkami pionowymi zajmują one więcej miejsca.

Pozioma, wolnoobrotowa wyciskarka do soków Hurom DT
Na obrazku powyżej pozioma, wolnoobrotowa wyciskarka do soków Hurom DT

Wolnoobrotowe wyciskarki pionowe

Wyciskarki pionowe znalazły swoich zwolenników ze względu na mniejsze gabaryty oraz szybszy proces wyciskania soku. Są wyższe i węższe niż poziome, dzięki czemu mieszczą się nawet w małej kuchni. Główny mechanizm został w tym przypadku odwrócony, dzięki czemu poszczególne składniki soku nie wymagają właściwie mechanicznego popychania – wystarczy wrzucić je do podajnika. Proces przygotowania soku przebiega zatem nieco sprawniej, niż w wyciskarkach z wałem ślimakowym usytuowanym poziomo. Dodatkową zaletą niektórych wyciskarek pionowych np. modelu Hurom HH2G jest możliwość tzw. „przepłukiwania na biegu”, czyli bez konieczności demontażu czy nawet wyłączania urządzenia. Dzięki temu możemy wyciskać kilka rodzajów soku po sobie, nie mieszając przy tym smaków. Musimy jednak pamiętać, że ze względu na pionowe usytuowanie wałka ślimakowego ten typ wyciskarek nie posiada tak rozbudowanych funkcji, jak wyciskarki poziome.

Wolnoobrotowa wyciskarka do soków Hurom HH 2G
Na obrazku powyżej wolnoobrotowa wyciskarka do soków Hurom HH 2G

Wyciskarki dwuślimakowe to urządzenia pozwalające na uzyskanie największej ilości soku. Mechanizm wyciskania składa się z dwóch, równolegle ułożonych wałów ślimakowych, których elementy zazębiają się. Dzięki takiemu rozwiązaniu urządzenie świetnie radzi sobie z wyciskaniem soku nie tylko z owoców i warzyw, ale również ziół, wszelkich roślin liściastych czy kiełków, pozostawiając praktycznie suchy miąższ. Dodatkową zaletą wyciskarek dwuślimakowych jest możliwość homogenizacji produktów, mielenia kawy oraz przygotowania przy ich pomocy makaronu, musów czy mleka sojowego. Urządzenia te wymagają jednak dokładnego i dość czasochłonnego czyszczenia.

Możliwości mamy bardzo wiele. Jak zatem wybrać wyciskarkę, która spełni nasze oczekiwania w stu procentach? Na początku warto zastanowić się czy wyciskarka będzie służyła nam tylko do produkcji soków czy również do innych potraw. Czy stawiamy na szybkość wyciskania i małe gabaryty urządzenia czy zależy nam na wielofunkcyjności. A może najważniejszą cechą będzie dla nas ponadprzeciętna wydajność? W każdym z tych przypadków warto postawić na jakość urządzenia.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel