Składniki na zimowe soki - Gruszka

2016-11-29
	Składniki na zimowe soki - Gruszka
W sezonie pełnym bogatych, świątecznych rozpust, pokochaj samego siebie i zapomnij o przepiórce oraz drzewku. Po prostu zrób zapas z gruszek. W dużej mierze uważane za hipoalergiczne, gruszki są nie tylko łatwo przyswajalne, ale też wspierają trawienie i pozbywanie się niepotrzebnych substancji? Funkcje te są istotne przez cały rok, jednak szczególnie ważne są podczas zimowych miesięcy, gdy organizm ma tendencję do bezruchu. Słodkie, jednak o niskim indeksie glikemicznym, zapewniają zdrową dawkę smaku wraz z kilkoma podstawowymi składnikami odżywczymi, takimi jak witamina C, K, miedź i potas.

Najlepsze w parze z

Trawa pszeniczna
Imbirem

Ciekawostka

Wartości odżywcze gruszek są mniej więcej takie same we wszystkich szczepach, poza czerwonymi gruszkami, które posiadają więcej antyoksydantów ? antocyjanów. Niech poniesie Cię kreatywność w trakcie sezonu i pamiętaj, by nie obierać skórki, aby odnieść maksymalne korzyści dla zdrowia.

Składniki odżywcze

Pektyny

Jako rozpuszczalny błonnik, pektyna wiąże się z tłuszczami takimi jak cholesterol i toksynami w przewodzie pokarmowym, następnie wypłukuje je z organizmu swoim działaniem moczopędnym. Poprawia to stan jelit i metabolizm węglowodanów. Chociaż mówi się, że jabłka posiadają dużo pektyn, gruszki mają nawet więcej tego korzystnego składnika detoksykującego. To sprawia, że sok z gruszki jest pysznym sposobem na oczyszczenie po świętach.

Bor

Gruszki zawierają względnie dużą ilość boru, który wspomaga wchłanianie wapnia. Minerał ten współpracuje z witaminą D, aby zmniejszyć ilość magnezu i wapnia traconych w czasie eliminacji. W połączeniu z wieloma antyoksydacyjnymi fitoskładnikami w gruszkach, bor jest kluczowym graczem wspomagającym odbudowę kości.

Kwas cynamonowy

Jak większość przedstawianych przez nas składników soków, gruszki są pełne korzystnych antyoksydantów, które zapobiegają rakowi, nadciśnieniu i wylewom. Udowodniono, że grupa silnych fitoskładników zwanych kwasami cynamonowymi zapobiega powstawaniu raka. Ryzyko raka żołądka jest szczególnie obniżone przez kwasy cynamonowe w gruszkach.
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel